انواع کمپرسور کولر گازی
- سهند محتشم
- بلاگ

صفحه اصلی/مقاله ها/آموزش کولرگازی
انواع کمپرسور کولر گازی:در صنعت ساخت دستگاه های تهویه مطبوع از کمپرسور های متفاوتی استفاده می شود این تفاوت می تواند در نوع گاز مبرد وفشار عملکرد کمپرسور ها باشد .
ما در این مقاله از آرام تهویه انواع کمپرسور کولر گازی را بررسی خواهیم کرد باما همراه باشید.
⇐آنچه که در این مقاله می خوانیم
- کمپرسور کولرگازی چیست؟
- انواع کمپرسور کولر گازی
- تفاوت انواع موتور کولر گازی
کمپرسور کولرگازی چیست؟
کمپرسور همانند یک قلب تپنده برای سیستم تبرید می باشد,وظیفه کمپرسور ها انتقال گاز مبرد از فشار پایین به فشار بالا است .
دست بندی کمپرسور ها می تواند بر اساس ساختار کلی طریقه کارکرد ودمای تبخیر اواپراتور باشد.
در کولرگازی ها از کمپرسور های نوع بسته(هرتمیک) استفاده می شود ,این نوع کمپرسور ها به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که تمامی قطعات تشکیل دهنده دریک محفظه قرار گرفته است
به گونه ای که اگر هریک از این قطعات نیاز به تعمیر داشته باشند این امر امکان پذیر نبوده وباید کمپرسور دیگری جایگزین شود.
کمپرسور های هرتمیک انواع مختلفی دارند که از لحاظ شیوه کارکرد به گونه های زیر تقسیم می شوند.
- اسکرال
- روتاری
- پیستونی ( رفت وبرگشتی)
انواع کمپرسور کولر گازی
همان طور که در قسمت قبل گفته شد کمپرسور های کولرگازی به سه دسته(روتاری,رفت وبرگشتی,اسکرال) تقسیم می شوند حال به بررسی این سه دسته می پردازیم .
کولرگازی پیستونی(رفت وبرگشتی)
از ساده ترین وابتدایی ترین کمپرسور های صنعت تهویه مطبوع هستند.این کمپرسور ها از ظرفیت های 18000BTUالی36000BTU در دسترس هستند.
به دلیل معایب بسیار زیادی که دارند امروزه تولید آن متوقف شده است ,اما به دلیل ساخت آسان ومقرون به صرفه بودن وهمچنین نیاز برخی از افراد برای تعویض وجایگزین کردن کمپرسور پیستونی, این کمپرسور ها توسط شرکت های معدودی تولید می شوند.
استفاده کمپرسور های پیستونی اغلب خانگی است و برای دستگاه های کولر گازی پنجره ای ( یک تکه ) بسیار مناسب است.
نحوه عملکرد کمپرسور پیستونی به این شکل است که تراکم گاز مبرد در دو مرحله شکل می گیرد مرحله اول مکش است که با پایین آمدن پیستون کمپرسور اتفاق می افتد.
مرحله دوم دهش است که با بالا رفتن مجدد پیستون ,گاز تراکم یافته به سرعت از کمپرسور خارج می شود وبرای خنک شدن وارد کندانسور می شود.
به صورت کلی شیوه عملکردی این کمپرسور ها همانند موتور خودرو است.

کولرگازی پیستونی
مزایا ومعایب کولرگازی پیستونی
در ادامه درباره مزایا ومعایب کولرگازی پیستونی صحبت خواهیم کرد.
مزایای کولرگازی پیستونی
- ارزان ومقرون به صرفه کمپرسور های پیستونی به دلیل فرایند ساخت ساده ای که دارند قیمت تمام شده کمتری نسبت به کمپرسور های روتاری واسکرال دارند به همین دلیل ارزان بودن کمپرسور پیستونی را می توان از مزایای آن دانست.
- قابلیت کارکردن در فشار های بالا یکی دیگر از مزایای کولرگازی پیستونی تحمل فشار ودمای بالا است این کمپرسور ها تحمل دمایی بالای دارند به همین دلیل در کولرگازی های تروپیکال معمولا از کمپرسور های پیستونی استفاده می شود.
معایب کولرگازی پیستونی
- مصرف برق بالا از مهم ترین واساسی ترین ایراد کولرگازی پیستونی می توان به مصرف برق بالای آنها اشاره کرد این کمپرسور ها به دلیل ساختار وطراحی قدیمی که دارند مصرف برق بالاتری نسبت به کمپرسور های روتاری واسکرول دارند.
- نداشتن حالت گرمایش کولرگازی های پیستونی عمدتا حالت گرمایش را ندارند دلیل این اتفاق هم کمبود مقاوت آن ها در برابر ورود مایع است در کمپرسور های روتاری قطعه ای بنام آکومولاتور مانع ورود مایع به داخل کمپرسور می شود اما در کولرگازی پیستونی خبری از این قطعه نیست.
- لرزش و سرو صدای زیاد از دیگر معایب کمپرسور های پیستونی می توان به لرزش وسروصدای زیاد آن ها اشاره کرد علت لرزش وسرو صدا حرکت وضربه های پیستون کمپرسور است .
- راندمان کمتر نسبت به سایر کمپرسور ها به عنوان آخرین عیب کولرگازی پیستونی می توان به راندمان پایین آن ها اشاره کرد این موضوع به دلیل اطلاف زیاد انرژی برای به حرکت در آرودن قطعات داخل کمپرسور است.
در ادامه مقاله انواع کمپرسور کولر گازی به بررسی کمپرسور روتاری می پردازیم باما همراه باشید.
کولرگازی روتاری (دوار)
کمپرسور های روتاری از محبوب ترین ومعروف ترین کمپرسور ها در ساخت دستگاه های تهویه مطبوع است. همان طور که از نامش پیداس این کمپرسور ها از تیغه های دوار برای فشرده سازی گاز مبرد استفاده می کنند.
کمپرسور های روتاری دارای دو بخش (محفظه) مکش ودهش هستند وبه دلیل بروز بودن تکنولوژی برای استفاده در مصارف خانگی ونیمه صنعتی بسیار مناسب هستند .
این کمپرسور ها از ظرفیت 9000BTUالی 36000BTU در دسترس هستند که رایج ترین برند کمپرسور های روتاری (GMCC (TOSHIBA هستند.
مزایا ومعایب کولرگازی روتاری
در ادامه به بررسی مزایا ومعایب کمپرسور روتاری خواهیم پرداخت.
مزایای کمپرسور روتاری
- مصرف برق کمتر کمپرسور های روتاری از مصرف برق بسیار کمتری نسبت به سایر کمپرسور ها برخوردار هستند وعلت مصرف برق کم آن ها اطلاف انرژی پایین آن است.
- لرزش وسروصدای کمتر این کمپرسور ها به دلیل کاهش ارتعاش ناشی ازحرکات قطعات داخل آن از لرزش وصدای کمتری برخوردار هستند که از مزایای کمپرسور روتاری محسوب می شود.
- سازگاری با انواع گاز های مبرد از دیگر مزایای کوارگازی روتاری سازگاری با طیف گسترده ای از گاز های مبرد است مانند:(R32,R22,R410a,R134a)
- ارزان ودر دسترس کمپرسور های روتاری با اینکه از مزایای بسیاری برخوردار هستند اما قیمت مقرون به صرفه ای دارند و در دسترس هستن به گونه ای که در سایت های فروشگاهی معتبر به راحتی یافت می شوند
معایب کمپرسور روتاری
- نامناسب برای مناطق بسیار گرم از معایب کمپرسور های روتاری می توان به عدم سازگاری آن ها با دمای بالا اشاره کرده . این کمپرسور ها تحمل دمایی کمتری نسبت به سایرکمپرسور ها دارند.
- حساسیت بالا کمپرسور های روتاری به ذرات وگرد وغبار بسیار حساس هستند به همین دلیل در هنگام نصب کولرگازی , عملیات وکیوم باید به درستی صورت بگیرد و هنگام برش لوله نباید ذره ای پلیسه به داخل لوله نفوذ کند.
کمپرسور های اسکرال
آخرین نسل کمپرسور های کولرگازی کمپرسور های اسکرال است این کمپرسور ها از ظرفیت 30000BTUالی96000BTUطراحی وتولید شده اند.
عمده استفاده این کمپرسور ها در ساخت چیلر ها است که بسته به تناژ چیلر از دو یا چند دستگاه کمپرسور اسکرال استفاده می شود به گونه ای که اگر هریک از این کمپرسور های اسکرال از کار بیفتد کمپرسور های دیگر به فعالیت خود ادامه می دهند.
از معتبر ترین برند های تولید کننده کمپرسور های اسکرال می توان به دایکین و کوپلند اشاره کرد.

انواع موتور کولرگازی
مزایا ومعایب کمپرسور اسکرال
در ادامه مقاله انواع کمپرسور کولر گازی به بررسی مزایا ومعایب کمپرسور اسکرال می پردازیم.
مزایای کمپرسور اسکرال
- مصرف برق بسیار کم شیوه کار کرد کمپرسور های اسکرال به گونه ای است که کمترین مصرف برق را نسبت به سایر کمپرسور های پیستونی وروتاری دارد.
- قدرت بالا بزرگترین مزیت کمپرسور های اسکرال قدرت بالا آن ها است که می توانند طول لوله کشی مابین یونیت داخلی وخارج یبیشتری را پوشش دهند.
- بازدهی بسیار بالا کمپرسور های اسکرال بیشترین بازدهی را نسبت به کمپرسور های روتاری وپیستونی دارند. از این بابت در سیستم هایی با ظرفیت بالا از آن ها استفاده می شود.
- لرزش وسروصدای کمتر این کمپرسور ها از کمترین سطح تولید صدا برخوردار هستند که به لطف مکانیزم حرکتی ساده آنها است .
- وزن کمتر نسبت به سایر کمپرسور ها
معایب کمپرسور های اسکرال
- قیمت بالا به دلیل ساخت دشوار این کمپرسور ها وحساسیت تولید قطعات از قیمت بیشتری نسبت به سایر کمپرسور هابر خوردار هستند.
- ظرفیت های بالا این کمپرسور ها از ظرفیت های بالای 30000 بی تی یو در دسترس هستند از این رو نمیتوان برای کولرگازی های دیواری استفاده کرد اما برای کولرگازی های ایستاده گزینه بسیار مناسبی هستند.
- برق سه فاز کمپرسور های اسکرال به دلیل قدرت زیادی که دارند از برق سه فاز برای راه اندازی سیم پیچشان استفاده می شود البته لازم به ذکر است که کمپرسور های اسکرال در ظرفیت های پایین با برق تک فاز راه اندازی می شوند.
- تعمیرات گران قیمت شیوه ساخت این کمپرسور ها پرسی است به همین علت تعمیر قطعات داخلی آن ها بسیار سخت وحتی در مواقعی غیر ممکن است از این بایت اگر کمپرسور های اسکرال دچار خرابی شوند در اکثر مواقع تعویض آن ها مقرون به صرفه تر از تعمیر شان است.
امید واریم که از مطالعه مقاله انواع کمپرسور کولر گازی لذت برده باشید .
آرام تهویه مجری نصب سرویس وتعمیر انواع کولرگازی اسپلیت وداکت اسپلیت در کرج آماده خدمات رسانی به شما عزیزان است از این که آرام تهویه را انتخاب می کنید خرسندیم.
منتشر شده در تاریخ1402/11/20
